Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo vystřídá Kalouska v čele TOP 09? Adamová dala přednost rodině, spekuluje se o Pospíšilovi

Markéta Adamová (TOP 09)
Markéta Adamová (TOP 09)
Foto: marketaadamova.cz

Praha - Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se nebude ucházet o funkci předsedy strany, kterou nebude na listopadovém sněmu obhajovat Miroslav Kalousek. Jako o jeho možných nástupcích se mluví také o europoslancích za TOP 09 Jiřím Pospíšilovi či Luďku Niedermayerovi.

"Nikdy jsem se netajila tím, že chci brzy založit rodinu. S prací poslankyně mateřství skloubit jde, předseda teď ale straně musí obětovat vše," zdůvodnila Pekarová Adamová své rozhodnutí.

Nový šéf TOP 09 bude muset podle ní straně obětovat "ne sto, ale tisíc procent svého času i úsilí". Poslankyně pro Aktuálně.cz řekla, že se na listopadovém sněmu strany bude ucházet o funkci první místopředsedkyně.

Pospíšil o víkendu podal přihlášku pro vstup do strany, podle Kalouska ho ale omezují podobné limity jako jeho samého, tedy předsudky, které vůči nim panují.

TOP 09 ve víkendových volbách získala 5,31 procenta hlasů, ve Sněmovně tak má sedm mandátů. Ve volbách před čtyřmi lety strana kandidující tehdy s podporou Starostů obdržela téměř 12 procent a poslanců měla 26.

Témata:  Markéta Adamová TOP 09 Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy