reklama

"Jsme ve shodě s tím, aby komise pro kontrolu tajných služeb byly v rukou opozice. Považujeme to za zásadní, protože to je pro nás nástroj zachování demokracie v České republice," řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle lidovců by měl být zástupce opozice i v čele bezpečnostního výboru. "Shodli jsme se na tom, že komise, které kontrolují tajné služby, by měly být vedeny zástupci opozice," potvrdil předseda ODS Fiala.

ODS nechce zvyšovat počet výborů ve Sněmovně. "Já jsem přesvědčený, že těch 18 výborů je dostatečný počet. Pokud přijde někdo s nápadem, že to rozšíříme, a ten nápad bude dobře odůvodněný, tak to určitě budeme diskutovat. V této chvíli nevidím žádný důvod," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Hnutí ANO dříve navrhlo vytvoření výborů pro e-government a pro sport, podle Stanjury by ale mohly fungovat spíš jako podvýbory při hospodářském a školském výboru.

Lidovečtí představitelé dnes neřekli, zda podpoří do čela Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) nebo Petra Fialu. Předseda ODS je připraven na spolupráci s KDU-ČSL ve Sněmovně. "My budeme spolupracovat ve věcech, kde máme programovou shodu. Takové určitě najdeme. O tom, jak intenzivní bude ta spolupráce, o tom se ještě budeme bavit," řekl. Hlubší integraci stran od politického středu napravo, kterou navrhoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ale prosazovat nechtěl. "Není teď potřeba nějak horečně spěchat s jakousi integrací pravice," řekl.