reklama

Klaus připomíná, že Herman není první politik, který na toto téma s Němci jednal. „Před více než 20 lety jsem – jako předseda vlády České republiky – pozval bavorského předsedu vlády Edmunda Stoibera na krátkou návštěvu do naší země. Sešli jsme se na několik hodin v Domažlicích, záměrně, aby to bylo nedaleko hranic," vzpomíná na svých stránkách ekonom a bývalý prezident České republiky.

Ani tehdy se to podle něj neobešlo bez negativních reakcí. „Čeští sociální demokraté, vedení Milošem Zemanem, tehdy hlasitě protestovali a trvali na tom, že český ministerský předseda má jednat výlučně s německým, nikoli bavorským kancléřem. Mnoho lidí na takové věci zapomíná," píše.

„Letos jel zástupce české vlády, vedené sociálně-demokratickým předsedou, na sjezd sudetoněmeckého landsmanšaftu jako oficiální zástupce české vlády. Ministr Herman (nikoli z ČSSD, ale z – ve své bezradnosti podobné – KDU-ČSL), tehdy kněz a sekretář kardinála Vlka, si už asi i v té době – stejně jako jeho šéf – myslel, že se má historie II. světové války přepsat a že se mají ze sudetských Němců udělat oběti nikoli Hitlera, ale Čechů. Před dvaceti lety jsme ještě měli sílu říkat, že je to lež – jak oni říkají – osvětimského typu," zlobí se Klaus.

„Nevím, jestli pan Herman četl o víkendu v Bavorsku noviny. Já ano. Deník 'Münchner Merkur' otiskl rozhovor s u nás nechvalně známým europoslancem Posseltem, který byl nadepsán jeho výrokem 'Eiskalt vorbereitetes Verbrechen' – chladnokrevně připravený zločin. Nemluvil o Hitlerovi a jím vyvolané druhé světové válce. Mluvil o odsunu sudetských Němců. Asi už je to dnes politicky korektní 'novou' pravdou," dodává ostře Klaus.