Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šmejdi se zaměřili na doktory: SÚKL varuje před firmami, které nabízejí připojení k eReceptu

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v terénu zachytil informace o činnosti osoby či osob vydávajících se za pracovníky SÚKL, kteří telefonicky kontaktují potencionální zájemce o zajištění přístupu k Centrálnímu úložišti elektronických receptů (CÚER) a jménem SÚKL vyžadují sdělení jejich osobních údajů a vyžadují též poplatky ve výši několika tisíc korun za vyřízení žádosti a samotné připojení k CÚER. Podle Zdravotnického deníku podal ústav trestní oznámení.

Všichni lékaři musí používat elektronické recepty od roku 2018. O připojení k centrálnímu úložišti musí SÚKL požádat.

"SÚKL upozorňuje, že zajištění připojení k Centrálnímu úložišti elektronických receptů není zpoplatněno a lze jej zajistit i bez prostředníka," uvedl ústav na svém webu.

Server Seznam Zprávy cituje lékaře, kterým firma službu nabídla. Lékař z Litoměřicka dostal fakturu za 20.000 korun. Snažil se od smlouvy odstoupit, ale firmu už se mu nepodařilo znovu kontaktovat. Redakce odkazuje na e-mail zástupce firmy Františka Holcmana, který potvrzuje, že společnost nabízí zařízení elektronického receptu za 16.000 korun. Konkrétně si účtuje peníze za vyřízení certifikátu k přístupu do úložiště elektronických receptů, IT práce nebo za zavedení EET.

Současně lékový ústav řeší zahlcení svého call centra dotazy. Asi 60 procent z nich je k technickým problémům, zbývající jsou ale na základní informace k připojení do systému, které má na webu. Zvažuje proto, že k infolince, která má sloužit hlavně k řešení potíží, vytvoří i linku na běžné dotazy.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, dosud byly dobrovolné. Vytvoření systému a jeho čtyřletá podpora a rozvoj vyšel SÚKL na 14 milionů korun, provoz stojí 100.000 korun měsíčně. Část lékařů jeho povinné používání odmítá. Doufají, že nová Sněmovna ho stihne zrušit. Praktikujících lékařů je přes 43.000. Na konci září byla do systému zapojena většina lékáren a přes 10.000 lékařů.

Témata:  e-recepty Státní Ústav Pro Kontrolu Léčiv (SÚKL) zdravotnictví lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy