Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman předává státní vyznamenání, ocení desítky osobností

Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem dne 28. října 2017
Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem dne 28. října 2017
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česko si v sobotu připomíná 99 let od vzniku samostatného československého státu. Loňské oslavy zastínily spory o udělení vyznamenání přeživšímu holokaust Jiřímu Bradymu. Někteří politici na protest proti přístupu Hradu a prezidenta Miloše Zemana odmítli do Vladislavského sálu přijít. Zeman by měl letos vyznamenat o něco více osobností než v předchozích letech. Mluví se o zhruba čtyřicítce oceněných. Měli by mezi nimi být rychlobruslařka Martina Sáblíková, písničkář Jaromír Nohavica či vídeňský starosta Michael Häupl.

Předávání začne tradičně ve 20:00 ve Vladislavském sále přinesením historických praporů, kterých bude méně než loni. Oproti loňské ceremonii, kterou připravoval ještě bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, nebudou také přineseny insignie Řádu bílého lva a dalších státních vyznamenání a dětský sbor nezazpívá hymnu. Do sálu bylo pozváno více lidí než loni, přítomno by podle Hradu mohlo být kolem 800 hostů.

Před předáním vyznamenání Zeman pronese asi čtvrthodinový projev, ve kterém v minulosti zdůvodnil výběr oceněných. Konec slavnosti je naplánován na 21:10, následovat bude tradiční recepce ve Španělském sále.

Témata:  státní vyznamenání 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy