Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman udělil nejvyšší počet vyznamenání

Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem
Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes při výročí 99. let do vzniku státu udělil 39 vyznamenání, nejvíc za své téměř pětileté působení v čele státu. Nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem bílého lva, ocenil šest vojáků a zahraničních politiků. Vyznamenání z rukou prezidenta převzala například také zpěvačka Helena Vondráčková, herec Luděk Sobota nebo režisér Zdeněk Troška, ale také ekonom Milan Zelený či automobilový závodník Karel Loprais nebo operní zpěváci Štefan Margita a Eva Urbanová.

Za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky udělil Zeman řád vídeňskému starostovi Michaelu Häuplovi, slovinskému prezidentu Borutu Pahorovi a bývalému německému kancléři Gerhardu Schröderovi.

Řád bílého lva vojenské skupiny prezident propůjčil trojici českých a československých vojáků. Posmrtně vyznamenal legionáře a velitele Pražského povstání armádního generála Karla Kutlvašra, který byl vězněn za komunistického režimu. Prezident v projevu prohlásil, že tím splatí dluh, když země, místo aby ocenila Kutlvašrovy zásluhy, tak jej persekuovala.

In memoriam byl oceněn i další československý legionář a někdejší náčelník hlavního štábu armádní generál Ludvík Krejčí. Řád bílého lva Zeman propůjčil také armádnímu generálovi Karlu Pezlovi, prvnímu náčelníkovi generálního štábu české armády.

Druhým nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem Tomáše Garrigua Masaryka Zeman vyznamenal tři osobnosti. In memoriam řád udělil slovinskému architektu Josipu Plečnikovi, který se mimo jiné podílel na současné podobě Pražského hradu. Posmrtně řád dostal i Charles Crane, americký diplomat, který podporoval slovanskou kulturu. Sponzoroval například Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Zemřel v roce 1939, ke konci života se ale podle některých zdrojů dostal do pozice antisemity a neskrýval obdiv k politice Adolfa Hitlera.

Oceněna byla také rychlobruslařka Martina Sáblíková, písničkář Jaromír Nohavica nebo plicní specialista Boris Šťastný, spisovatel Jaroslav Foglar nebo vědec v oblasti robotiky Vladimír Mařík. Oproti minulým letům Zeman ocenil jediného podnikatele - Lubomíra Stokláska, který založil a vede firmu Agrostroj.

Letošní slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sále byl o 20 minut kratší, než předpokládal program. Počet míst v sále letos hradní protokol navýšil oproti loňsku o několik desítek, zástupci Hradu očekávali účast asi 800 hostů. Pozváno bylo víc lidí z kulturního, sportovního a podnikatelského života, ocenění také dostali možnost vzít s sebou víc rodinných příslušníků.

Zeman na úvod slavnostního večera na rozdíl od ostatních ústavních činitelů nepozdravil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který nebyl v sále. Oba politici mají dlouhodobě napjatý vztah. Mluvčí vlády Martin Ayrer ČTK sdělil, že se Sobotka z ceremoniálu v týdnu omluvil, jelikož víkend tráví s dětmi mimo Prahu.

Z vrcholných politiků v sále byli například předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček nebo ministři Milan Chovanec, Ivan Pilný, Martin Stropnický, Dan Ťok či Michaela Marksová. Nechyběli Andrej Babiš nebo Tomio Okamura. Podle zvyklostí přišel předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a bývalý prezident Václav Klaus s manželkou. Dorazila také bývalá první dáma Dagmar Havlová nebo slovenský premiér Robert Fico.

Někteří politici se kvůli neshodám se Zemanem omluvili předem, hlavně z řad lidovců. Tak jako v minulých letech chyběli rektoři vysokých státních škol. Odmítli přijít na protest kvůli nepozvání rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka.

Oslavy státního svátku se dnes konaly po celém Česku. Ráno Zeman se Sobotkou položili věnce u hrobu neznámého vojína u Národního památníku. I tento pietní akt byl kratší, než bylo v minulých letech obvyklé. Odpoledne Zeman jmenoval osm nových generálů. Oslavy výročí vzniku Československa se konaly rovněž v regionech.

Témata:  státní vyznamenání 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy