Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší český dokument je snímek o nejhůře placených povoláních v ČR

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jihlava - Nejlepším českým dokumentem se mezi soutěžními snímky v Jihlavě stal film Hranice práce od Apoleny Rychlíkové, který se zabývá pracovními podmínkami v nejhůře placených zaměstnáních v Čechách. Cenu za přínos světové kinematografii získal režisér Marcel Ophüls.

"Letošní 21. Ji.hlava zopakovala úspěch předchozího jubilejního ročníku. Výrazný program, plná kina i desítky inspirativních diskusí," uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Cenu za nejvýraznější světový dokument si z letošního 21. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů odnesla Zeď ruského filmaře Dmitryho Bogolubova. Pojednává o zneklidňujícím kultu komunistického vůdce Josifa Stalina v současném Rusku.

Ocenění za nejlepší dokumentární film ze střední a východní Evropy si odnesl polský dokumentarista Piotr Stasik a jeho cestopisná koláž o hledání polské identity s názvem Opera o Polsku.

V sekci Exprmntl.cz zaměřené na nejnovější české experimentální filmy porota ocenila filmovou koláž s názvem Konzerva filmařky Lucie Navrátilové. V soutěžní sekci První světla vyzdvihli porotci dva snímky. Za nejlepší dlouhometrážní debut získali cenu turecký režisér Gürcan Keltek za film Meteory a libanonská filmařka Rana Eidová za snímek Panoptic.

U studentské poroty zabodoval dokument Milda režiséra Pavla Křemena o bývalém generálním tajemníkovi ÚV KSČ Miloši Jakešovi. Režisér se vydal společně s Jakešem ve stopách jeho života od začátků v Baťových závodech až po konečné vyloučení ze strany.

Cenu Silver Eye udělovanou Institutem dokumentárního filmu nejlepším dokumentům zařazeným do trhu East Silver dostal Rakušan Matthias Krepp za film Krev a písek. Vypráví o ozbrojených konfliktech v Iráku a Sýrii.

Témata:  filmy kultura Milouš Jakeš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy