Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejsilnější náraz větru zaznamenaly přístroje na Sněžce. Předpověď na další dny

Krkonoše - Sněžka - dřevěná stavba
Krkonoše - Sněžka - dřevěná stavba
Foto: CzechTourism.com

Praha - Ráno a dopoledne foukal v Česku silný západní, postupně severozápadní vítr o průměrných rychlostech 43 až 61 km/h, v nárazech až 120 km/h. Nejsilnější nápor větru dnes zaznamenaly měřicí přístroje na Sněžce - 180 kilometrů v hodině.

Na hřebenech dosáhl vítr síly orkánu. Nejsilnější nárazy větru, přesahující extrémní stupeň nebezpečí, se vyskytly při přechodu studené fronty od severozápadu 7:00 až 11:00. Extrémně silný vítr tak postihl postupně většinu krajů ČR. V pozdějších odpoledních a podvečerních hodinách vítr zeslábne na čerstvý.

Náraz větru o rychlosti 180 km/h zaznamenaly dvě stanice na Sněžce - na polské straně a poštovně. Pak obě přestaly dopoledne dodávat data, proto zaznamenané nárazy nemusí být nejvyšší, upozornil ČHMÚ.

Předpověď na pondělí (00-24):Proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, v polohách nad 500 m, na severovýchodě ráno i v nižších polohách, smíšené nebo sněhové. K večeru ubývání srážek. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h). Na horách místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Místy přeháňky nebo občasný déšť. Nad 700 m, na severovýchodě zpočátku nad 300 m srážky sněhové. Večer ubývání srážek. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až zataženo, na jihu a přechodně místy i jinde až polojasno. Na severu místy, jinde jen ojediněle déšť. Zpočátku nad 1000 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až polojasno, od severozápadu až zataženo a místy přeháňky nebo občasný déšť. Večer na severu nad 1100 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na čerstvý západní 4 až 8 m/s.

Témata:  vichřice počasí Sněžka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy