reklama

Nejvíce poruch čeká na opravu stále na Děčínsku, Havlíčkobrodsku, Českolipsku, Benešovsku, Jičínsku a Chrudimsku, oznámila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Distribuční společnost E.ON, která dodává proud především v Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině, eviduje přibližně 28.000 domácností bez elektřiny. "Na odstraňování škody pracujeme a to číslo stále klesá," řekl ČTK mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

ČEZ evidoval po vichřici asi půl milionu domácností bez proudu. Do nedělního večera odstranil poruchy u 250.000 odběratelů. Během noci se podařilo odstranit další poruchy. "Počasí se umoudřilo a i díky tomu se nám daří poruchy opravovat, nové nepřibývají," uvedla mluvčí.

Dispečink ČEZ Distribuce dnes ráno evidoval přes 300 poruch na vedeních vysokého napětí, další na nízkém napětí. Bez napětí zůstává 3500 trafostanic, v neděli po vichřici to bylo zhruba 14.000 trafostanic. "Předpokládáme, že budeme během dne postupně kalamitní stav rušit tak, jak se nám bude dařit odstraňovat poruchy a připojovat odběratele zpět k distribuční soustavě," uvedla Holingerová.

V souvislosti s vichřicí řešili hasiči v Libereckém kraji v neděli v průběhu 12 hodin 380 událostí. Několik volání, která ještě souvisejí s vichřicí, zaznamenali i dnes ráno. "Jde především o technické pomoci s odstraněním popadaných stromů a větví na komunikacích. Stále úzce spolupracujeme s poruchovými četami společnosti ČEZ a pomáháme s odstraňováním stromů a kusů střech, které jsou zapleteny v drátech elektrického vedení. Hasiči vyjíždějí především na Českolipsku a Semilsku, ale během dne čekáme zvýšené výjezdy v celém kraji," řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Následky smrště se budou odstraňovat ještě několik dní.

Kvůli popadaným stromům je v Libereckém kraji stále neprůjezdných několik komunikací zejména v oblasti Jizerských hor a Krkonoš, ale také třeba v Holanech na Českolipsku, kde kilometrový úsek do chatové osady zablokovalo 30 stromů. Odklízení tam odhadují na tři dny. Neprůjezdné jsou i komunikace ve Zlaté Olešnici, Kořenově, Tanvaldu a Velkých Hamrech na Jablonecku. Na více než sedmikilometrovém úseku silnice ze Šumburku do Rejdic popadaly stromy a další pádem hrozí.

Situace ve Středočeském kraji se po nedělní vichřici zklidnila, v neděli hasiči evidovali kolem kolem 1000 zásahů, dnes ráno jich mají přes deset, řekl dnes ráno mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Některé domácnosti na Benešovsku, Kladensku, Rakovnicku i dalších středočeských okresech byly kolem 7:00 ještě bez proudu.

Vítr se v noci na dnešek ve Zlínském kraji zklidnil. Hasiči vyjeli jen k osmi událostem, šlo zejména o odstranění spadlých stromů. Nedá se však vyloučit, že lidé budou ještě další události hlásit, třeba objeví nalomený strom. Za celou neděli řešili hasiči 285 událostí. "Během večera a noci hasiči vyjeli v sedmi případech k odstranění stromů. Poslední výjezd se týkal krajského města, kde v bývalém baťovském areálu spadl billboard na chodník," uvedla krajská mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Po vichřici stále nejezdí vlaky na více než 20 úsecích regionálních tratí. Jde většinou o horské a podhorské oblasti Libereckého kraje a Krušných hor, ale také jižní Čechy a Vysočinu.

Obnovení provozu České dráhy předpokládají kolem poledne či po poledni. Problémy zůstávají zejména v úsecích s elektrickou trakcí nebo tam, kde je na kolejích větší množství stromů. Jde například o úsek České Budějovice - České Velenice, Tábor - Bechyně a Rybník - Lipno, kde se obnovení provozu předpokládá kolem poledne. Větší množství stromů je popadaných na trať mezi Libercem a Českou Lípou. Vlaky by tudy měly opět jezdit po 13:00.

Z hlavních tahů ráno přetrvávaly problémy pouze na trati mezi Chebem a Plzní, provoz ale byl obnoven kolem 08:00. V neděli největší komplikace způsobilo zastavení provozu na železničním koridoru mezi Prahou a Olomoucí, kudy se první vlaky po vichřici rozjely večer kolem 20:00.

Nedělní vichřice si v Česku vyžádala dva lidské životy. U Starče na Třebíčsku spadl strom na ženu, v Jičíně usmrtil padající strom staršího muže.