reklama

Novinářům to dnes řekl předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil. Uvedl, že by strana kvůli výsledku voleb měla odejít do opozice.

ČSSD Brno se na krocích shodla v usnesení. Jedním z bodů je, aby se nejpozději do 18. listopadu konal ústřední výkonný výbor, ale také to, aby byl předseda strany vybrán v přímé volbě, tedy všemi členy strany, ne jen delegáty sjezdu. "Nechceme, aby nyní odešlo vedení, ale aby přivedlo stranu ke sjezdu, kde dá funkce k dispozici. A buď se na sjezdu potvrdí, nebo se vybere vedení nové," uvedl exprimátor Brna Roman Onderka.

Sociální demokracie zaznamenala v říjnových sněmovních volbách velký propad, získala 7,27 procenta hlasů, před čtyřmi lety přitom měla přes 20 procent.

Onderka řekl, že sociální demokracie doplatila na to, že se na letošním březnovém sjezdu vedení volalo po jednotě. "Vyvraždilo se mnoho názorových proudů, které na sebe vázaly penzum straníků a také voličů. Jsem přesvědčen o tom, že když tyto proudy nedostávaly prostor prezentovat názory a možnost komunikovat, sociální demokracii to uškodilo. To nám ukázaly volby," prohlásil Onderka.

Jmenoval například poslance Jeronýma Tejce, který nabízel změnu, avšak letos neúspěšně kandidoval na místopředsedu strany. Potom odstoupil z kandidátky. Zmínil i bývalé hejtmany Jiřího Zimolu a Michala Haška.