Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propuštění Ďurička? Může být nebezpečný, pokud bude pít alkohol, varuje znalkyně

Věznice
Věznice
Foto: Vězeňská služba ČR

Karviná - Karvinský soud opět projednává žádost Bohumíra Ďuričky o propuštění na svobodu. Psycholožka Michaela Mrowetz Bartáková dnes řekla, že muž odsouzený k 12,5 roku vězení za vraždu Václava Kočky mladšího může být na svobodě nebezpečný, pokud bude pít alkohol a vlastnit zbraň.

"Resocializace je možná. Při vlivu alkoholu a držení zbraně se ale snižuje. Pokud bude abstinovat, riziko recidivy se posunuje do středního pásma," uvedla znalkyně. Podle ní náprava obžalovaného dosáhla pobytem odsouzeného ve vězení maxima, při pobytu na svobodě by mohla pokračovat. Na druhou stranu varovala, že odchodem z vězení se sníží motivace odsouzeného se napravit.

Důvodem, proč soud nařídil dnešní výslech dvou znalců - psychologů, jsou rozpory v jejich znaleckých posudcích. Zatímco znalkyně objednaná soudem má pochybnosti o nápravě odsouzeného a jeho případné nebezpečnosti pro společnost, znalec najatý obhajobou je zcela přesvědčený o opaku.

V posudcích se také uvádí, že osobnost odsouzeného je narcistická a má zvýrazněnou egocentrickou složku. Je údajně také teatrální, labilní a povrchní.

Událost se stala v roce 2008 v pražské restauraci po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se dostali do roztržky, při které Kočka hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, na svého protivníka třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Témata:  Bohumír Ďuričko Václav Kočka ml. věznice

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy