reklama

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že osobně podpoří v prezidentské volbě současnou hlavu státu Miloše Zemana. „Vážím si ho jako člověka a já mu svůj hlas dám,“ řekl ve čtvrtek Faltýnek.

Kromě něj Zemana podporuje také dosluhující ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, které byla do Sněmovny znovu zvolena za ANO.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se také nechal slyšet, že do boje o Hrad nepostaví vlastního kandidáta. „Není to pro nás téma,“ uvedl Babiš. „Téma prezident teď není na stole,“ dodal s tím, že hnutí stále řeší poslanecký klub a plno nových poslanců.

Právě tato slova prý utvrdila místopředsedu Evropského parlamentu Pavla Teličku, že rozchod s ANO byl správný. „1. místopředseda ANO Faltýnek volí Zemana. Je tedy jasné, ze moje obava byla oprávněna a i tento důvod pro ukončení spolupráce legitimní,“ uvedl na sociálních sítích.

Telička nedávno serveru iHNed.cz řekl, že už má dost toho, jak nás prezident Miloš Zeman táhne na východ. Rozhodl se proto prezidentu Zemanovi postavit. A nejen proti němu. Plánuje vstoupit do kampaně ke zvolení hlavy státu. Sám se o Hrad ucházet nehodlá a ani to nevypadá, že by se měl angažovat v týmu někoho ze známých kandidátů.

V chystané iniciativě, která má mít podobu například inzerátů v médiích a do níž je ochoten investovat své peníze, mu půjde hlavně o proevropské směřování Česka. A porážku úřadujícího prezidenta Miloše Zemana. „Ještě daleko intenzivněji se budu věnovat prezidentské volbě. Doufám, že nás takových bude hodně," uvedl Telička v manifestu, který zveřejnil na svých stránkách.

Telička poukázal také na slova šéfa hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, který zatím nevyloučil svou kandidaturu na Pražský hrad. Pokud se prý nikdo takový neobjeví, SPD bude podle Okamury reagovat. Definitivně se rozhodne 6. listopadu, kdy se má potkat na zámku v Lánech s prezidentem Zemanem. Uzávěrka přihlášek do voleb je 7. listopadu.

„Chceme, aby prezidentem republiky byl člověk, který má nejblíže našemu volebnímu programu, prosazuje přímou demokracii, odmítá islám a odmítá imigranty. Kdyby takový kandidát nebyl k 6. listopadu večer, tak se k tomu budeme muset postavit a uděláme maximum proto, aby prezidentem nebyl člověk, který má opačné programové priority než my,“ vysvětloval Okamura.

„Okamura o prezidentské kandidatuře - že by vzkaz na Hrad, aby se prezident snažil ohledně vlády "s" SPD?“ rýpnul si Telička.