Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policistovi utekl zadržený muž, dostal podmínku

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Brno - Policistovi, kterému utekl zadržený muž, uložil dnes Městský soud v Brně trest 12 měsíců podmíněně odložených na 24 měsíců.

Soud se po zásahu Nejvyššího soudu (NS) zabýval částí kauzy krutého zacházení policistů se zadrženým mužem. V minulosti pravomocně odsoudil tři nyní už bývalé policisty, NS ale vrátil zpět k projednání případ Jiřího Zemánka, který měl podle obžaloby zadrženého muže střežit. Dovolání zbylých dvou mužů Petra Kölbla a Romana Leikeba NS odmítl. Nový rozsudek v části Zemánka není pravomocný.

Zemánek byl uznán vinným, že na podzim 2014 úmyslně zanedbal povinnosti strážní služby. Zadrženého muže připoutal k zábradlí na chodbě služebny v Rybářské ulici v Brně a odešel od něj. Muž se zbavil pout a vyskočil oknem z pátého patra. Dopadl na střechu ve výši druhého patra, avšak přežil.

Zemánek v dubnu 2016 odešel od městského soudu s trestem jeden a půl roku s odkladem na dva a půl roku, krajský soud mu po odvolání trest zmírnil na roční podmínku s odkladem na dva roky. Podle odvolacího soudu se nepodařilo prokázat, že by bývalý policista přinutil zadrženého, aby skočil z okna, a přiměl ho k sebevraždě, což konstatoval soud prvního stupně. Nejvyšší soud ale rozsudek v případě Zemánka zrušil a městský soud musel rozhodnout znovu.

Poté, co tehdy muž vyskočil z okna, Kölbl a Leikeb ho bili a nutili vstát, ačkoli měl zlomenou nohu, křičel bolestí, měl pěnu u úst a mělký dech. Nejvyšší soud jim potvrdil dva a půl roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Kölbl a Leikeb také mají zaplatit poškozenému dohromady 100.000 korun.

Témata:  Policie ČR soudy Brno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy