Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vichřice Herwart má v Česku čtvrtou oběť, na houbaře z Benešovska spadl strom

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vichřice Herwart, která zasáhla o víkendu Česko, má už čtvrtou oběť. V neděli odpoledne u Veliše na Benešovsku zemřel houbař (83), na něhož spadl v lese strom.

Muž se vydal kolem poledne ven se svým psem i přes varování meteorologů před nebezpečným větrem a hrozícím pádem stromů. "Lékař záchranné služby byl na místo přivolán kvůli ohledání těla zemřelého," řekla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Na místo neštěstí policisté vyjížděli kolem 16:00, při vyšetřování nezjistili cizí zavinění. "Byla nařízena zdravotní pitva," uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová.

Vichřice má kromě mrtvého seniora z Benešovska další tři oběti, z toho ještě jednu ve středních Čechách. Muž z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku zemřel v nemocnici na následky zranění poté, co na něj v neděli odpoledne spadl strom zřejmě vyvrácený silným větrem. V neděli u obce Stařeč na Třebíčsku zemřela mladá žena, na niž také spadl strom, a v Jičíně třiaosmdesátiletý muž rovněž kvůli pádu stromu.

Vichřice v neděli přerušila dodávky elektřiny ke zhruba půl milionu odběratelů energetické firmy ČEZ. K dnešním 07:00 zůstávalo bez proudu ještě přes 11.000 odběratelů a bez napětí bylo 450 distribučních trafostanic, popsala situaci mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. V šesti krajích dál platí kalamitní stav. Energetici ho již v pondělí večer odvolali v Plzeňském a Královéhradeckém kraji, v dalších regionech budou podle ČEZ zřejmě kalamitní stavy postupně odvolávány během dneška.

V noci na dnešek padal sníh například na vrcholcích Krušných hor. Podle meteorologů by sněhové přeháňky ve vyšších polohách mohly pokračovat i během dne a ve středu. Sníh by mohl zkomplikovat dopravu tam, kde se ještě odstraňují následky vichřice. Uzavřená zůstává třeba silnice na Zlatý Vrch u Božího Daru nebo silnice mezi Přebuzí a Krásnou Lípou. Mnohé menší obce ve Slavkovském lese či Krušných horách byly navíc kvůli vichřici často i bez teplé vody nebo mobilního signálu.

Témata:  vichřice Herwart Středočeský kraj ČEZ vichřice úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy