Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krajský soud Brno znovu projedná rekordní pokutu pro Kaufland

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Nejvyšší správní soud vrátil do hry rekordní pokutu 22 milionů Kč pro Kaufland. Řetězec podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zneužil významné tržní síly.

Případ bude řešit Krajský soud v Brně, který původně pokutu zrušil. Jeho verdikt nyní neplatí.

Případ je důležitý i tím, že jde o první rozhodnutí antimonopolního úřadu v oblasti významné tržní síly, které přezkoumal soud. V minulosti totiž panovaly nejasnosti jak zákon, který měl hlídat řetězce, vykládat. Odborníci kvalitu zákona kritizovali.

"Legislativně technická úroveň zákona o významné tržní síle vykazuje velké slabiny a nedostatky a ve svém důsledku umožňuje vícero výkladů pojmu významné tržní síly," uvedl loni Krajský soud v Brně ve svém rozhodnutí. ÚOHS použil absolutní výklad. V případě pochybností, které vyplývají z nejasného zákona, měl ale úřad prý zvolit výklad mírnější. S tím ÚOHS nesouhlasil, a proto se případ dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu.

Antimonopolní úřad dal původně Kauflandu pokutu 13 milionů, po odvolání firmy ji ale zvedl na více než 22 milionů. Firma podle ÚOHS porušila zákon, když sjednávala s nadpoloviční většinou svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů platební lhůty delší než 30 dní a platby takto i realizovala.

Obchodní řetězec dál sjednával s 95 procenty svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů pro případ postoupení pohledávky třetím osobám povinnost hradit vedle nákladů spojených se zpracováním této agendy ještě poplatek v čtyřprocentní výši pohledávky. "Současně Kaufland pro případ úhrady faktur dodavatelům před lhůtou splatnosti účtoval takzvané dodatečné skonto ve výši 0,5 procenta z předčasně uhrazené faktury za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena," uvedl už dříve místopředseda ÚOHS Hynek Brom.

Témata:  Kaufland ÚOHS soudy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy