reklama

Celkem tři dny potrvá konference Interpolu, která se má zabývat hlavně terorismem, ochranou hranic, počítačovou kriminalitou a spoluprací s policejními sbory. Účastní se přes 50 zemí a celkem 150 delegátů.

"Bezpečnost Evropy záleží na úzkém vztahu se zeměmi, které jsou mimo naše hranice," řekl Stock. Dodal, že bezpečnost závisí také na vztazích mezi různými organizacemi, a je proto rád, že jsou na konferenci pozorovatelé i ze "zbytku světa".

Česko reprezentuje ministr vnitra Chovanec. Ten řekl, že ČR nemůže navzdory poklesu kriminality "usnout na vavřínech", protože vnímá svět jako globální. "Jsme jeho součástí, chceme se na něm podílet a pomáhat, jsme si vědomi, že problémy ve světě jsou i problémy našimi. Pokud nebudeme schopni reagovat, dříve nebo později se objeví i u nás," uvedl.

K migrační krizi se vyjádřil tak, že je připraven vést debatu o tom, kdo se na půdu České republiky vpustí. Na druhou stranu jsme připraveni pomáhat těm opravdu potřebným," dodal. Tuhý ve svém úvodním projevu uvedl, že je přesvědčen o tom, že klíčová témata přispějí ke společnému řešení boje proti organizovanému zločinu.

Interpol je mezivládní organizace zabezpečující spolupráci v kriminálně-policejní oblasti mezi smluvními státy. Sdružuje 190 členských států. Organizace byla založena v roce 1923 jako Mezinárodní úřad kriminální policie, název Mezinárodní organizace kriminální policie (Interpol) nese od roku 1956.

Československo patřilo k zakládajícím členům, v roce 1952 však vystoupilo. Jeho členství bylo obnoveno v roce 1990, po rozdělení Československa bylo Česko stejně jako Slovensko znovu přijato v říjnu 1993. Činnost Interpolu upravuje ústava z roku 1956, hlavním orgánem je valné shromáždění.