Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štěch, Kubera, Valenta a další senátoři navrhují Ústavnímu soudu zrušení registru smluv

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha/Brno - Tři desítky senátorů navrhly Ústavnímu soudu zrušení zákona o registru smluv. V důsledku aplikace zákona podle nich hrozí škody v řádech miliard a v některých případech i zánik institucí a organizací zřizovaných veřejným sektorem.

Návrh kromě senátorů ČSSD včetně předsedy horní komory Milana Štěcha podepsali členové klubu ODS včetně místopředsedy Senátu Jaroslava Kubery. Pod návrhem jsou také podpisy předsedy lidoveckých senátorů Petra Šilara, členů klubů Starostů a Strany práv občanů nebo také senátora Ivo Valenty (za Soukromníky).

"Zákon o registru smluv nebývalým způsobem ohrožuje veřejné vlastnictví, neúměrně zvyšuje byrokratickou zátěž, zavádí nerovnost ve veřejné soutěži a působí negativně na samu existenční podstatu firem s veřejným vlastníkem," uvedl za navrhovatele senátor ČSSD a někdejší ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Kritici zákona na jeho negativní dopady i chystaný ústavní podnět upozorňovali už při dubnovém a červencovém projednávání v Senátu. Martínek tehdy neúspěšně navrhoval, aby horní komora doporučila Sněmovně celou normu zrušit. Senát nakonec umožnil přijetí její novely, která zavedla částečnou výjimku ze zveřejňování smluv v jejich internetovém registru pro některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů a obcí.

Od letošního července platí, že nezveřejněná smlouva není platná. Podle kritiků je tím veřejný sektor znevýhodněn v porovnání se soukromými firmami.

Témata:  registr smluv na internetu Ústavní soud ČR Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy