reklama

„Boj za svobodu a demokracii nekončí nikdy, a rozhodně ne v poločase mezi dvěma osudovými volbami. Pojďme ukázat, že nám to není jedno, a svou přítomností na oslavách státního svátku po celé republice připomenout demokratickým politikům, že proti koblihám a švábům nestojí sami,“ uvádí iniciativa Proč? Proto!

„Rozhodli jsme se nepořádat žádnou samostatnou demonstraci, protože bychom rádi, aby se nás na těch, které jsou již dlouho dopředu plánované, sešlo co nejvíc najednou,“ uvedla skupina, která vytvořila na facebooku rozcestník, kde se objeví všechny akce pořádané 17.listopadu. „Protože jestli má pravda a láska ve svůj svátek zvítězit nad lží a nenávistí, nesmíme zůstat doma na gaučích,“ dodává.

Centrum spolků, studentů a absolventů UK pořádá akci Uctění památky 17. listopadu na Albertově. Největší připomínková setkání se odehrají, jako již tradičně, na Albertově a na Národní třídě. Obě události organizují studenti a ponesou se v pozitivním duchu a bez politické agitace. „Chceme poklidně oslavit tento významný svátek a nabídnout v průběhu celého dne diskuze, koncerty, divadla a vzdělávací program pro širokou veřejnost,“ uvádějí organizátoři.

Cílem události je především uctění památky minulých generací studentů a všech bojovníků za svobodu a demokracii, kteří v letech 1939 a 1989 riskovali pro naši společnost a budoucnost vše. Záštitu nad akcí převzal rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů prof. Tomáš Zima.

Na Václavském náměstí se pak uskuteční Koncert pro budoucnost 2017, který pořádá skupina Festival svobody. Iniciativy zapojené do Festivalu svobody k této příležitosti vydaly memorandum, kterým chtějí jasně deklarovat společnou myšlenku: „Každoročně si v listopadu připomínáme dny, kdy se naši spoluobčané postavili čelem totalitnímu režimu a bojovali za svobodu, demokracii a budoucnost naší země. Prožíváme nejdelší období svobody od založení Československa. Avšak hodnoty, na kterých je naše svoboda založena jsou především v posledních letech často zpochybňovány. Abychom o svobodu nepřišli, chceme se postavit čelem strachu a lžím, šířeným extrémisty a populisty. Společně tak dáme hlasitě najevo, že si vybojované svobody a demokracie vážíme a nenecháme si ji vzít,“ uvádí se v memorandu.

17. listopadu proběhnou v Praze i po celé republice koncerty, průvody, besedy a celá řada dalšího programu. Na Václavském náměstí vystoupí na například hudebníky Laco Déczi, Lenka Dusilová & Baromantika, Emma Smetana, Zrní, Jaroslav Uhlíř nebo Vladimír Merta. Mezi řečníky se objeví Tomáš Sedláček. Petr Pithart, Daniel Kroupa, Mikuláš Kroupa nebo Karel Janeček.

V rámci oslav 28. výročí sametové revoluce se návštěvníky otevře také „Obývák Václava Havla“ – prostor k setkání, posezení, veřejnému čtení, zakoupení knih, zanechání vlastních vzkazů a dalšímu programu. „Přijďte si Havla přečíst, nebo si ho poslechnout z úst vybraných osobností: Pozvání letos přijali: Tomáš Sedláček, Jan Sokol, Martin C. Putna, Robert Čásenský, Monika MacDonagh-Pajerová a další,“ píší organizátoři.

Iniciativa Proti projevům nenávisti pak pořádá akci Pravda nemá alternativu. „17. listopad je dnem, kdy se nejen studenti v letech 1939 a 1989 postavili totalitním ideologiím a jejich propagandě. Měli odvahu říci, že pravda zůstane pravdou a lež lží, jakkoliv ji budeme zkrášlovat. A ani stokrát opakovaná lež se nestává pravdou. A za pravdou je nutné si stát i dnes. Velké množství alternativních médií, předvolební kampaň i vrchní představitelé našeho státu nás dovedli do situaci, kdy je tento postoj nutné hlásat hlasitěji a hlasitěji, aby přehlušil lži, výmysly, hoaxy, polopravdy a fake news,“ uvádí skupina v pozvánce.

Kromě toho se v Praze bude slavit i s humorem na akci Sametové posvícení 2017“. Další akce se budou konat po celé republice, například v Brně