reklama

Babiš uvedl, že hledá experty pro ministerstvo průmyslu a obchodu, kultury či školství. Na poslední jmenovaný úřad chtěl Babiš dosadit rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Ten ho ale odmítl.

Šéf ANO nepochodil ani u šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karla Havlíčka, kterému nabídl rezort průmyslu a obchodu, ani rektora Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medka, kterému byla nabídnuta kultura.

Podle bývalého politika, filozofa a vysokoškolského učitele Daniela Kroupy je tu totiž jeden háček „Kdo mluví o vládě odborníků, je podvodník, protože odbornost nikoho nekvalifikuje k politickým rozhodnutím. Taková rozhodnutí se musí opírat o programy, které získaly největší podporu od voličů,“ myslí si signatář Charty 77.

„Odbornost přichází ke slovu teprve ve chvíli, kdy jde o to politické rozhodnutí uskutečnit. Dobrý odborník se neplete do práce politikovi a dobrý politik odborníkovi. Nastoupí-li dobrý odborník do politické funkce, může být dobrým politikem, je-li si vědom této odlišné role. Není-li, je to pohroma. Nastoupí-li politik do odborné funkce, je to pohroma vždycky,“ dodává Kroupa.

O problematice odborníků-ministrů před několika dny mluvil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ministr je politik a činí politická rozhodnutí. Je jedno, zda je či není členem strany. Budou to politici za ANO a jednobarevná vláda ANO,“ uvedl Kalousek na sociálních sítích.