Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část lanovky na Sněžku stojí, provoz komplikuje silný vítr

Krkonoše
Krkonoše
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Silný vítr dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Turisté mohou při cestě na nejvyšší českou horu využít pouze spodní úsek z Pece na Růžovou horu

Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Na hřebenech Krkonoš v noci na dnešek slabě mrzlo, dnes dopoledne teplota vystoupala na dva stupně nad nulou.

Lanovka nyní jezdí jen o víkendech, protože od 30. října do 8. prosince pracovníci kontrolují její technický stav. V době odstávky pojede také na státní svátek 17. listopadu. Technici při odstávce dělají kompletní údržbu a servis tratí. Například jde o promazání a prohlídku kladek, diagnostiku ložisek, kontrolu lanových kotoučů a převodovek motorů.

Návštěvnost lanovky byla v letní sezoně průměrná. Podle náčelníka lanovky Jiřího Martince v září a v říjnu horní úsek lanovky stál kvůli silnému větru častěji než loni.

Témata:  lanovky Sněžka vítr Krkonoše

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy