Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

4310 nově nakažených v Česku. Covid si už vyžádal přes tisíc obětí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Počet prokázaných případů nemoci covid-19 v Česku stoupl o 4310. Je to nejvyšší nárůst v prvním pracovním dni týdne od začátku epidemie. Předchozí pondělí bylo o téměř 1200 případů méně. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od 1. března, kde se v České republice objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo přes 121.000 lidí. Necelá polovina z nich už se z nemoci uzdravila. Aktuálně nemocných je přibližně 62.000.

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh nebo jsou úplně bez příznaků. V nemocnicích je podle posledních údajů resortu zdravotnictví 2146 lidí s prokázaným koronavirem, stav 426 z nich je těžký. Od začátku října vzrostl počet hospitalizovaných na více než dvojnásobek.

Od začátku epidemie zemřelo v Česku 1051 lidí s nemocí covid-19, z toho 31 v pondělí. Nejvíc úmrtí za jeden den přibylo v pátek, a to 52. Od začátku měsíce zemřelo 381 lidí s koronavirem.

Nejrychleji se nyní nemoc šíří na Uherskohradišťsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno téměř 570 nově nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel. Druhým nejpostiženějším okresem je Žďár nad Sázavou se 449 případy a třetím Příbramsko se 434 případy na 100.000 obyvatel za poslední týden.

Kvůli vysokému počtu nově infikovaných vláda v pondělí zavedla s platností od středy další opatření, která mají bránit šíření nákazy. Shromažďování bude omezené na maximálně šest osob. Už ode dneška je také povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy, tedy na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách.

Od středy až do konce října přejdou školy včetně prvního stupně základních škol na distanční výuku. Mateřských škol se opatření netýká. Do 3. listopadu budou muset mít zavřeno také restaurace, bary a kluby. Restaurace ale budou moci vydávat jídlo s sebou.

Témata:  COVID-19 koronavirus Ministerstvo zdravotnictví Česká republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy