Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak těžký výprask ČSSD potřebuje dostat aby si uvědomila hloubku i příčiny krize? Politik si nebere servítky

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – V pátek jednalo předsednictvo ČSSD, které se zabývalo nejen volební porážkou, ale i dalším směřováním strany. ČSSD v říjnových sněmovních volbách získala 7,27 procenta hlasů, přičemž před čtyřmi lety vyhrála s 20,45 procenta. Pád nezastavilo červnové rozdělení funkcí mezi Chovance, premiéra Bohuslava Sobotku a Zaorálka, jenž byl volebním lídrem. Volební výsledek znamenal pro sociální demokracii i výpadek zhruba 200 milionů korun v rozpočtu. Situaci ve straně stručně shrnuli dva někdejší vysoce postavení sociální demokraté.

„Předsednictvo ČSSD včera rozhodlo, že přímá volba vedení se konat nebude (prý až v klidnějších časech). Stejně tak se strana nebude otevírat nestraníkům. Zato se ale objevují hlasy, že ČSSD by přece jen měla vstoupit s Babišem do vlády. V opozici prý nebude dostatečně vidět!“ shrnuje závěry jednání sociální demokrat a někdejší europoslanec LiborRouček.

„Nevím, jak těžký volební výprask ČSSD ještě potřebuje dostat, aby si uvědomila hloubku i příčiny své současné krize..?! Zřejmě se ocitnout úplně mimo parlament! Pak už ale bude na všechno pozdě..“ rýpnul si Rouček na sociálních sítích.

Výsledky jednání komentoval také někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Parafrází řečeno...není to jednoduchej proces ten restart, přátelé, není...“ uvedl na svém facebookovém profilu. „Po zahřívacím kole a úvodní debatě na dnešním předsednictvu ČSSD to zatím vypadá následovně - přímá volba předsedy všemi členy NE, se socdem spolupracující nestraníci jako nová krev do vedení NE, sjezdová klasika dříve než v dubnu ANO, tedy alespoň vyslyšeno volání regionů po dřívějším termínu sjezdu,“ popisoval výsledky ze svého pohledu.

„Jsem zvědav na pokračování - ÚVV ČSSD 19. listopadu. Obecně teď platí - loď najela na mělčinu, teče do ní, takže všichni k pumpám, bez ohledu na sjezdy, funkce atd, s tímto rád socdem pomůžu,“ dodal Hašek.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Libor Rouček Michal Hašek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy