Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lobbista Marek Dalík má dnes nastoupit do ruzyňské věznice

Marek Dalík
Marek Dalík
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Marek Dalík by měl dnes do 16:00 nastoupit do ruzyňské věznice. Lobbista byl odsouzen k pěti letům vězení v souvislosti s nákupem obrněnců Pandur. Dalík vinu dlouhodobě odmítá.

Dalík podal proti odsuzujícímu rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, to však nemá na nástup trestu vliv.

Soud vynesl pravomocný rozsudek nad Dalíkem na konci letošního července, kdy se kauzou zabýval podruhé. Původní čtyřletý trest na jaře zrušil Nejvyšší soud. Dalík byl tehdy okamžitě propuštěn z vězení. Z trestu odpykal zhruba sedm měsíců.

Dalík, který patřil mezi nejbližší spolupracovníky expremiéra Mirka Topolánka (ODS), si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun.

Soud ho poslal do vězení za to, že podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze a uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na členy vlády. Původně byl Dalík potrestán za to, že na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády.

Podle Dalíka částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely. Dalík si pak plánoval provize z toho, že bude v novém kontraktu pro Výboha zajišťovat PR služby.

Témata:  Marek Dalík kauza: Steyr - Pandur věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy