Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stephen King přijel do Prahy, ujme se amerického velvyslanectví

USA
USA
Foto: Pixabay

Praha - Budoucí americký velvyslanec Stephen King přijel v pátek do Česka. Funkce se oficiálně ujme poté, co předá pověřovací listiny prezidentovi Miloši Zemanovi. Termín jejich předání zatím nebyl stanoven. Předchozím ambasadorem byl od září 2014 Andrew Schapiro, jehož jmenoval tehdejší prezident Barack Obama.

Vzhledem k tomu, že Schapiro nebyl kariérní diplomat a jeho nominace byla politická, po skončení Obamova funkčního období letos v lednu musel úřad ambasadora opustit.

O místo velvyslankyně v Praze loni krátce po vítězství současného prezidenta Donalda Trumpa ve volbách projevila zájem jeho první manželka Ivana, rodačka ze Zlína. Prezident Zeman to přivítal. Trumpova bývalá manželka ale nakonec podle Zemana tuto funkci odmítla, protože by to bylo příliš pracovně náročné.

Spojené státy se nakonec rozhodly vyslat do Prahy Kinga, který stejně jako před ním Schapiro není kariérním diplomatem. Je dlouholetým členem Republikánské strany a má vazby na bývalého personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse. Přímo s Trumpem ho ale politické styky nepojí.

Témata:  Velvyslanectví USA Praha diplomacie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy