reklama

Fotka doplněná o jména žáků a učitelky vyvolala pozornost především proto, že velkou část žáků tvoří děti arabského původu nebo Romové. Pod fotkou se začaly objevovat velmi vulgární komentáře, někteří navrhovali, aby byl do třídy vhozen granát, jiní mluvili o pistolích. „Tak do téhle třídy by moje děcko prostě nechodilo,“ uvedla jedna z žen, která se k fotce vyjádřila. „Multikulturní s*ačka,“ zlobil se další diskutující. „Rovnou (symbol pistole)“, „třída plná teroristů“, „ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí.“ „Tam by sednul granát jak p*del na prkýnko!“. To jsou další z nenávistných reakcí. 

Ředitelka školy Mgr. Marcela Prokůpková pro HateFree Culture přiznala, že tak negativní a nenávistné komentáře opravdu nečekala. Uvedla také, že škola teď dostává nenávistné maily. „Na Facebooku lidi píšou, že jsme nejhorší škola na severu Čech, že u nás je odpad, že máme nejhorší učitele a tak dále. Já jsem na téhle škole tři roky, školou opravdu žiju a společně se všemi pedagogickými pracovníky a ostatními zaměstnanci školy děláme pro vzdělávání našich dětí opravdu maximum. Děti se hodně přizpůsobily a funguje vedle sebe v jedné třídě Vietnamec, Rus, Ukrajinec, Iráčan, a další,“ uvádí ředitelka.

K problému se na sociálních sítích také Eman Ghalebová, která patří k asi nejznámějším muslimkám v České republice. Její jméno se dostalo do povědomí širší veřejnosti díky jejím aktivitám v Teplicích, kde ona a další muslimové zorganizovali po stížnostech místních na nevhodné chování muslimských lázeňských hostů velký úklid. Psalo se o ní také ve chvíli, kdy anonym žádal ředitele teplického gymnázia, aby ze školy vyhodil mladou muslimku. Známá je díky svému dopisu určenému Islámskému státu.

„Internetem koluje fotka prvňáčků různých barev a národností jedné školy v Teplicích. Snažila jsem se ji nekomentovat, ale nedokázala jsem snést nenávistné komentáře mířené na šestileté děti. Popravdě i přes všechny potíže, které mě potkaly kvůli mé barvě, šátku či mým názorům, nikdy jsem nebyla tak smutná a otrávená,“ přiznala mladá muslimka.

Nedokáže prý pochopit, jak někdo může cítit takovou nenávist vůči nevinným dětem, jejichž jedinou chybou je jejich barva či národnost. „Tady už nejde ani o šátky, ale vyloženě o barvu pleti a o jméno. Mám husí kůži pokaždé, co si představím, že mezi námi existují lidé (i když je jich menšina), kteří dokážou hodit na dítě všechny problémy světa a nazývat ho 'teroristou'. Nevím možná to prožívám hodně, protože mezi těmi dětmi sedí moje maličká sestra, která o problémech světa vůbec nic neví,“ přiznává.

„Při čtení těch komentářů jsem si přála, aby moje sestra nikdy neuměla číst, protože nechci aby si jednou ty komentáře přečetla a na základě nich udělala obraz o českém národě, protože česky národ není zlý, ba naopak. Taky ji nechci vysvětlovat, že v minulém století do školy mohly chodit jen děti árijské rasy a že jsou bohužel lidé, kteří chtějí obnovit takové nenávistné myšlenky,“ nebere si sertívky Eman.

Muslimka dodává, že i ona do této školy chodila. „Ve třídě nás bylo 7 cizinců (Ukrajinci, Vietnamci, Rusové atd.). Všichni jsme reprezentovali školu v různých olympiádách, měli jsme vždycky vyznamenání a škola nás dobře připravila na přijímací zkoušky na gymnázia, kde jsme byli v první padesátce nejúspěšnějších. Teď se nevychloubám tím,že jsem do deváté třídy měla samé jedničky, ale chci podotknout, že národnostní složení školy vůbec neovlivňuje kvalitu vzdělaní. A také to neovlivňuje ani vztah mezi dětmi, ačkoliv jsme byli smíšená třída, tak ale nikdy jsem nepocítila žádný problém mezi námi, protože jsme zkratka byli děti, které přeci jenom v sobě nenesou nenávist, ale časem se jí učí od dospělých. Bohužel....“ dodala.