reklama

Hnutí ANO nesouhlasí s tvrzeními, že by jiná uskupení válcovalo. "Rozhodně nemám pocit, že bychom jednali z pozice síly. Pohybujeme se v mantinelech zákona, který musíme respektovat," zdůraznil za ANO kandidát na předsedu Sněmovny Radek Vondráček.

Jan Farský (STAN) si postěžoval na to, že Starostové by podle návrhů neměli zástupce například v bezpečnostním a školském výboru nebo v mandátovém a imunitním výboru. Po jednání podotkl, že od ANO k tomu nyní nemá stanovisko. Jednání mají podle Farského pokračovat, pro představitele ANO jde prý o nové informace.

"Je to určitě věcí diskuse, ale se všemi subjekty," zdůraznil však Faltýnek. Pro STAN je ohledně výborů podle něho výhodný jiný přepočet než pro jiné strany. Poznamenal, že o tom, že strany se šesti nebo sedmi mandáty se do některých výborů nedostanou, rozhodli voliči.

Faltýnek rovněž reagoval na vyjádření lídrů ODS Petra Fialy a TOP 09 Miroslava Kalouska, kteří ráno uvedli, že se ve Sněmovně rýsuje koalice ANO s SPD a komunisty. "Pokud z těch tradičních politických stran s námi všichni odmítli jít do vlády a pokud tu je menšinový koncept vlády, tak všechny ostatní strany jsou opoziční," uvedl Faltýnek. Dodal, že ODS jinak vystupuje na veřejnosti a jinak na bilaterálních jednáních.

Z dnešního Faltýnkova vyjádření vyplynulo to, že ODS by mohla dostat vedení školského výboru pro Václava Klause mladšího, ústavně-právního výboru pro Marka Bendu a branného výboru pro Janu Černochovou. Starostové by případně měli zájem o vedení výboru pro veřejnou správu, vést by ho podle nich mohla Věra Kovářová.