reklama

Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerstva vnitra řekla, že čtyři kandidatury byly podány s podporou poslaneckých podpisů, pod tři se podepsali senátoři. Pět přihlášek bylo nahlášeno na základě petice s občanskými podpisy, podle dřívějších informací některé z nich neobsahovaly dostatečný počet podpisů. Sedm kandidátů nepodložilo svou kandidaturu politickou ani občanskou podporou.

Ministerstvo vnitra dnes zároveň dostalo opožděnou dvacátou kandidaturu, která nebyla podle Pěknicové podána v zákonné lhůtě.

Jména kandidátů vnitro nezveřejnilo s odkazem na ochranu osobních údajů, zveřejní je až 24. listopadu. Z dostupných informací je jasné, že mezi kandidáty jsou tři hlavní favoriti voleb, tedy současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař Michal Horáček.

Podporu poslanců má bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, lékař a aktivista Marek Hilšer a bývalý premiér Mirek Topolánek mají podporu senátorů.

Poslaneckou nominaci ministerstvu vnitra oznámil i další kandidát, podle informací vnitra jde o 73letého muže, který má ale k dispozici jen jeden podpis poslance.

Další z uchazečů Josef Toman ČTK sdělil, že poštou poslal 75.000 podpisů občanů, jeho přihláška byla podle něj včas úřadu v úterý doručena. Svou prezidentskou kandidaturu vnitru odevzdali také Roman Hladík a Libor Hrančík, ani jeden z nich ale zřejmě zákonný limit podpisů nesplnil. K odevzdání kandidatury se přihlásila i bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská.