Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská média: Topolánek je silný kandidát, může zastavit Zemana

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Foto: Reprofoto ČT

Bratislava/Praha - Slovenský list Sme si všímá prezidentské kandidatury českého expremiéra Mirka Topolánka. Píše, že vstoupil do souboje o post hlavy státu na poslední chvíli, je ale silným kandidátem, který by prezidenta Miloše Zemana mohl zastavit.

Podle Sme lze dokonce říci, že Topolánek je jako stvořený pro to, aby byl Zemanovým protikandidátem: "Nikdo vhodnější pro zastavení obludy v Česku není."

Sme soudí, že do zápasu se Zemanem, který se pokusí o znovuzvolení, vstupuje Topolánek nepoměrně lépe vybaven než občanští kandidáti Jiří Drahoš a Michal Horáček. Podle listu může Topolánkova přihláška výrazně zasáhnout do voleb, v nichž bude ve hře celý politický systém. "Byl silným lídrem, zanechal za sebou hlubokou stopu," píše Sme o Topolánkovi.

"Obrovské kouzlo nechtěného, když se tento expředseda ODS a vlády přihlásil - s podpisy deseti senátorů - ve stejný den, kdy jeho bývalý pobočník Marek Dalík nastoupil k výkonu trestu, zároveň ukazuje největší Topolánkovu slabinu," poznamenává deník.

Slovenský list připomíná i takzvanou kauzu Toskánsko. "I když odhlédneme od kauzy pandurů, stačí zmínit Toskánsko a Češi, kteří vědí oč jde, cítí, že základní morální standard pro prezidentství leží pro účastníka tolika skandálů příliš vysoko," píše Sme.

Témata:  Mirek Topolánek Miloš Zeman Slovensko prezident ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy