Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší správní soud odmítl další volební stížnosti, celkový počet stoupl na 77

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Celkový počet podnětů po sněmovních volbách stoupl na 77, před čtyřmi lety jich bylo 42. Nejvyšší správní soud dnes odmítl 18 stížností. Důvody jsou nepřípustnost, neodstraněné vady či opožděnost.

Tři z 18 stížností soud dnes odmítl nepřípustnost, protože se navrhovatelé domáhali vyslovení neplatnosti celých voleb, což zákon neumožňuje.

"Ve věci pod sp.zn. Vol 13/2017 žádal navrhovatel vyslovení neplatnosti celých voleb, protože podle něj byl bez svého vědomí a souhlasu zapsán na kandidátní listinu podanou politickým hnutím SPORTOVCI pro volby do Poslanecké sněmovny ve Zlínském kraji," popsal předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Šlo o Josefa Lišku, jehož nakonec ještě před volbami stáhl z kandidátky zmocněnec hnutí. Liška tvrdí, že podpisem pouze podpořil registraci hnutí Sportovci, později zjistil, že se ocitl na kandidátce. "Ačkoliv NSS uznává závažnost problematiky, na kterou navrhovatel ve volební stížnosti upozorňuje, musí tuto stížnost z procesních důvodů odmítnout," stojí v usnesení NSS.

Další dva podněty soud odložil bez vyřízení, protože nešlo o řádné stížnosti.  Další podnět soud odmítl pro neoprávněnost navrhovatele, jenž zpochybňoval volbu kandidáta v jiném volebním kraji, než sám hlasoval. Šest stížností mělo vady, které pisatelé ani po výzvě volebního senátu neodstranili. Další stěžovatelé nestihli své podněty doručit soudu v zákonné lhůtě.

Už v úterý volební senát deset stížností odmítl, dalších osm odložil bez projednání. K rozhodnutí tak zbývají ještě necelé čtyři desítky podnětů, soud chce o všech rozhodnout pokud možno před první schůzí Sněmovny, kterou prezident svolal na 20. listopadu.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) volby 2017

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy