Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČR roste případů rakoviny slinivky. Pokud se neodhalí včas, je téměř nevyléčitelná

Protonová léčba
Protonová léčba
Foto: ptc.cz

Praha - Rakovina slinivky je každý rok v Česku odhalená asi o 2000 pacientů. Jen osm procent jich přežije s nemocí pět let. Zásadní je včasné odhalení nemoci, která umožní operaci nádoru. Častější je výskyt karcinomu slinivky u lidí s cukrovkou druhého typu.

"Asi 60 až 70 procent nemocných je zachyceno v pokročilém stádiu s metastázami. Vyléčitelnost je pak prakticky nulová," řekl přednosta Onkologické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Luboš Petruželka na tiskové konferenci ke Světovému dni karcinomu slinivky břišní a současné odborné konferenci.

Odborníci odhadují, že v roce 2020 bude rakovina slinivky po rakovině plic druhou nejčastější příčinou úmrtí mezi zhoubnými nádory. "Česká republika je v počtu odhalených případů podle statistik z roku 2016 na prvním místě v Evropě. Jeden z důvodů ale také je, že máme velmi dobrý registr," dodal Petruželka. Také v počtu úmrtí je Česko na čelních místech.

Zatímco u ostatních druhů rakoviny většinou úmrtnost klesá, u rakoviny slinivky téměř kopíruje počty odhalených nádorů. Operací lze vyléčit jen asi deset procent případů, které jsou zachyceny včas. "Je možná, pokud je nádor lokalizovaný na pakreautu (slinivce) a nešíří se do okolních orgánů. V ostatních případech je třeba se dohodnout s chemoterapií a radioterapií a pokusit se nádor ovlivnit," vysvětlil přednosta I. chirurgické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty UK v Praze Zdeněk Krška. Pacienti bez operace se podle něj dožijí v průměru šest až devět měsíců, operovaní 11 měsíců až dva roky.

Pro odhalení nemoci včas je zásadní role praktického lékaře. Ten nesmí podcenit příznaky, pokud pacient z neznámých důvodů hubne, špatně chodí nebo má neurčité bolesti břicha či zad. K odborníkovi ho musí poslat neprodleně, nejlepší je operace do čtyř týdnů.

Témata:  rakovina zdraví nemoc

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy