Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejasnosti v zákoně: Smí se kouřit na zahrádkách v pasážích a pod pergolou?

Restaurace
Restaurace
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Kouření je sice od konce letošního května zakázané v restauracích, ale je povolené na jejich venkovních předzahrádkách. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová upřesnila, že si cigaretu nesmíte zapálit na zahrádkách restaurací umístěných v pasážích domů.

"Za veřejnosti volně přístupný vnitřní prostor lze považovat i veřejnosti volně přístupné pasáže domů. V případě předzahrádky umístěné v takové pasáži se zákaz kouření vztahuje i na tuto předzahrádku, a to z důvodu, že ji lze považovat za součást vnitřního prostoru pasáže, v němž je kouření zakázáno," vysvětlila mluvčí.

Některé restaurace v centru Prahy ale zákaz nerespektují, na stolcích v pasážích mají popelníky.

Podobně ministerstvo upřesňovalo, zda pod zákaz kouření spadají zahradní pergoly. Podle dřívějšího vyjádření náměstkyně ministra Lenky Tesky Arnoštové může za nejasnost změna při schvalování zákona. "V návrhu zákona jsme měli definici vnitřních prostor vycházející z rámcové úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku, ke které se Česká republika zavázala v roce 2012," vysvětlila náměstkyně. Zákaz měl platit ve venkovních prostorech se střechou, které jsou převážně uzavřené stěnami.

Poslanci ale změnili definici podle stavebního zákona, který rozlišuje dočasnou a trvalou stavu. "Jsou ale místa, kde jsou i pergoly trvalou stavbou, ale bylo by nelogické tam kouření zakazovat," dodala.

Za kouření v místech, kde je zakázáno, hrozí kuřákovi pokuta až 5000 korun. Pokutu 10.000 korun může dostat právnická osoba za neoznačení provozovny zákazem kouření. Pokutu až 50.000 korun může dostat provozovatel za nevyzvání kuřáka, aby cigaretu uhasil nebo odešel.

Zákon má i řadu kritiků. Majitelé restaurací se obávají menší návštěvnosti v chladných měsících, když budou muset kuřáci ven. Považují ho za omezení práva na podnikání. Některé pivovary ho viní z nižších prodejů.

Témata:  kouření restaurace zákony

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy