Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taxikáři nehodlají ustoupit, protest se konat bude. Lidem se radši předem omluvili

Taxi
Taxi
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Pražští taxikáři potvrdili, že ve středu 15. listopadu uspořádají v hlavním městě další protest proti přepravě objednávané přes mobilní aplikace.Sdružení českých taxikářů ale lidem předem omluvilo za případné komplikace v dopravě. Zástupce sdružení Petr Polišenský zatím nechce podobu protestu prozrazovat. Určitě ale podle něj taxikáři vyjedou do ulic.

Sdružení už dříve na svém facebookovém profilu vyzvalo své příznivce, aby 15. listopadu v 5:00 přijeli na Strahov. Teprve tam by jim měli organizátoři sdělit podrobné informace o dalším průběhu akce.

Sdružení v dnešním vyjádření opět uvedlo, že běžní taxikáři na rozdíl od řidičů pracujících prostřednictvím mobilních aplikací podnikají podle zákonů, což s sebou nese zvýšené náklady. "Černí taxikáři" naproti tomu podle sdružení nesplňují ani polovinu toho, co jim zákon ukládá.

Proti službám typu Uber protestovali taxikáři v Praze či Brně již dříve. Počátkem října blokovali pomalou jízdou dopravu v okolí ruzyňského letiště a svou nespokojenost dávali najevo i před budovou pražského magistrátu.

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy zhruba 2000. Podle dřívějšího vyjádření primátorky Adriany Krnáčové (ANO) nemůže město Uber zakázat ani pro něj určovat podmínky.

V Brně, kde Uber fungoval od začátku letošního února, byl jeho provoz zastaven červencovým předběžným opatřením krajského soudu. Nadřízený vrchní soud ale toto opatření koncem října zrušil.

Témata:  taxi Praha EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy