Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbor ČSSD vyzval Onderku, aby kandidoval do vedení strany

Roman Onderka /ČSSD/, exprimátor Brna
Roman Onderka /ČSSD/, exprimátor Brna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Městský výkonný výbor ČSSD Brno-město vyzval nově zvoleného poslance Romana Onderku, aby kandidoval do úzkého vedení strany. Bývalá primátor Brna uvedl, že se zatím k této otázce nevyjádří.

Vedení má volit únorový sjezd v Hradci Králové. Na výzvě Onderky ke kandidatuře se usnesl městský výkonný výbor. První místopředseda brněnské ČSSD Jiří Oliva však uvedl, že to není nominace, které se budou řešit později. "Sjezd bude 18. února. Do té doby nás čekají nominační konference okresní i krajské, kde se budeme krom volby delegátů zabývat i nominacemi," uvedl Oliva.

Netajil se však tím, že by podle něj Onderka mohl být i předsedou strany. "Zatím ale nevíme jeho oficiální stanovisko na kterou pozici, aby kandidaturu zvážil. Necháváme to na něm," dodal Oliva.

"Výzvu svých kolegů beru vážně. Zatím ale nic nepotvrzuji ani nevyvracím. Jednoznačně se zatím k této otázce nevyjádřím," uvedl Onderka. Už dříve řekl, že zatím nezvažoval kandidaturu na předsedu, zároveň však řekl, že nevylučuje nic.

ČSSD v letošních volbách propadla. Dostala přes sedmiprocentní podporu, zatímco před čtyřmi lety volby vyhrála s více než 20 procenty hlasů. Na jižní Moravě letos získala dva mandáty. Kromě premiéra Bohuslava Sobotky, který byl jihomoravským lídrem, má mandát Onderka. Byl sice až na šestém místě kandidátky, ale na druhé se posunul díky preferenčním hlasům.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Roman Onderka Brno

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy