Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krnáčová taxikáře nepřesvědčila. Ve středu znovu zablokují Prahu

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výzva pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) taxikářům, aby odvolali středeční protest proti Uberu, se minula účinkem. Zástupce Sdružení českých taxikářů řekl, že taxikáři neustoupí a budou podobně jako dřív protestovat pomalou jízdou ulicemi.

K upuštění od protestu vyzvala Krnáčová taxikáře v otevřeném dopise. Stejně jako říjnová blokáda Letiště Václava Havla by podle ní také chystaný protest poškodil nejen obyvatele a návštěvníky hlavního města, ale především samotné taxikáře včetně těch, kteří se k akci nepřipojí.

Primátorka poukázala na to, že od 4. října platí novela silničního zákona, která umožňuje tvrdší postihy vůči nepoctivým řidičům taxi. Z téměř 1200 říjnových kontrol, které provedli úředníci společně se strážníky, se tak zhruba 200 týkalo Uberu.

Na tato čísla poukázalo Sdružení českých taxikářů. Pokud se budou kontroly jako dosud víc zaměřovat na běžné taxikáře než na řidiče objednávané přes internetové aplikace, jejichž prohřešky navíc městská policie řeší domluvou, jsou podle sdružení taxikáři nuceni ve svých protestech pokračovat.

Sdružení také kritizovalo možnost, o které mluvil náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD), že by běžné taxametry mohly nahradit virtuální kontrolovatelné přes mobilní aplikace.

Ke středečnímu protestu Sdružení českých taxikářů svolává řidiče na facebooku na 05:00 na Strahov. Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby ani taxametry.

Témata:  taxi Adriana Krnáčová Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy