reklama

Kohout poslal svým příznivcům vzkaz prostřednictvím facebooku. „Milí soudružští přátelé, dnes jsem donucen skončit svoji smrtelně vážně myšlenou a po celý rok trvající performanci 'kandidování na českého prezidenta'. Přírodožel se mně nepodařilo shromáždit potřebný počet podpisů od občanů, poslanců, či senátorů, ale samozřejmě se za pár let, lépe připraven, pokusím opět kandidovat a zvítězit,“ uvedl performer.

I když prý tentokrát neuspěl, považuje tuto performanci za jednu ze svých nejúspěšnějších. „Snažím se v nich totiž prolnout a spojit umění se životem a život s politikou. Tím se chci co nejextrémněji odklonit od současně chápaného umění, které se stále více a více stává prostitutem prodávajícím se kapitalistickému trhu a nastavujícím všechny své orgány pro uspokojení jeho laciné dekorativní tržní estetice. Přitom je umění nejcennější a neprodejní hodnotou, kterou lidská společnost evolučně vytvořila a jedině pomocí ní může přežít i do budoucna. Hodnotou, která má hlavně etický rozměr,“ popisuje jeden z nejpodivnějších kandidátů na prezidenta.

„Leč, jak se zdá, kapitalistický ekonomický systém svojí sebezáhubnou žravostí naprosto zatemnil mozky lidstva a žene ho až do vyhynutí života na naší malé kuličce, pokyvující se v elektromagnetických vlnách vesmíru,“ tvrdí.

„Proto dnes musí být každé umění politické a autenticky prožívané a každý umělec musí být revolučním politikem, který se snaží zlomit hnáty před našimi zraky skákajícím iluzím života. Politickým umělcem, který se touží dostat co nejvíce do jádra dnešní politické tragédie, aby ji zbavil hniloby bezohledné rakovinové vychcanosti. Dnes není čas na umění zdobící a okrášlující aroganci slepých sobeckých zbohatlických kreténů, za kterými se, jak za smradlavými h*vny, ženou roje konzumerských much, toužících celý život vdechovat jen zápach peněžní matérie !!!“ píše ve svém prohlášení umělec.

Je prý tedy třeba použít umění jako nejúčinnější zbraň. „Na shledanou při příštích prezidentských volbách!!!“ dodal Kohout.