reklama

Do průzkumu se zapojilo ve všech členských zemích EU 42.000 žen mezi 15 a 74 lety. Výsledky dnes v Praze na konferenci o sbírání dat a výzkumu domácího násilí představila Ursula Tillová-Tentschertová z Agentury EU pro základní práva (FRA).

"Každá třetí žena zažila fyzické či sexuální násilí. Osm procent žen s ním mělo zkušenost v posledních 12 měsících. To znamená 13 milionů žen v EU," uvedla Tillová-Tentschertová. Podotkla, že skutečné počty jsou mnohem vyšší než počty nahlášených případů. Většina žen se totiž na policii neobrátí a nevyhledá ani jinou pomoc. "Týká se to zejména sexuálního násilí, které je stále tabuizováno a stigmatizováno," dodala expertka z FRA.

Se sexuálním násilím od partnera mělo zkušenost sedm procent Češek, od cizího člověka pak čtyři procenta. Partnerův psychický nátlak či týrání znalo 47 procent dotázaných.

"Česko jeví znaky velké tolerance k sexismu i násilí vůči ženám a také vůči dětem. Oběti nevědí, kam se mají obrátit o pomoc. Stále není dostatečná síť služeb, chybí osvěta," uvedla ředitelka České ženské lobby (ČŽL) Hana Stelzerová.

Podle ní se český přístup odrazil i v nedávné kampani proti sexuálnímu obtěžování #MeToo neboli I já, kterou provázely zlehčující a nenávistné komentáře. Stelzerová podotkla, že v Česku je rozšířený názor, že si ženy za útoky mohou samy, protože se chovaly nevhodně. "Násilí je vždy nepřijatelné a může za ně ten, kdo ho páchá," zdůraznila šéfka ČŽL.

Podle náměstkyně ministra pro lidská práva Martiny Štěpánkové evropská zjištění potvrzuje i český výzkum Univerzity Karlovy z roku 2015, podle něhož násilí zažilo 36 procent žen v Česku. K potírání násilí na ženách má přispět Istanbulská úmluva, která vznikla v roce 2011. Česko ji podepsalo loni v květnu. Nyní se chystá ratifikace.