Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Topolánek má privilegium? Nedostane pokutu za pozdní registraci účtu

Topolánek, Mirek
Topolánek, Mirek
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí nezahájísprávní řízení s prezidentským kandidátem Mirkem Topolánkem. Pokuta až 500 tisíc korun mu hrozila za pozdní registraci volebního účtu.

Topolánkovi hrozila sankce za to, že nestihl u úřadu zaregistrovat svůj účet do 7. listopadu.

Zákon stanoví, že kandidáti musí svůj volební účet oznámit kontrolnímu úřadu do pěti dnů od vyhlášení voleb. Neřeší ale situaci, kdy se uchazeč o účast ve volbách rozhodne kandidovat až později. Úřad proto za nejzazší termín, ke kterému by měl být účet v bance zřízen, označil termín podání kandidátní listiny na ministerstvu vnitra, tedy 7. listopad.

"Následně je úřad ochoten tolerovat pětidenní technickou lhůtu na vyřízení dalších formalit a na minimálně neformální, například telefonické oznámení založení účtu," sdělil člen úřadu Tomáš Hudeček.

Podle informací z Topolánkova transparentního účtu byl termín jeho zřízení 7. listopad, kdy na něj také začaly plynout první dary. "Úřad zatím nevidí důvod, proč by s Topolánkem zahajoval správní řízení a případně mu udělil pokutu," dodal Hudeček.

Témata:  Mirek Topolánek prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy