Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sledování Nečasovy exmanželky Radky? Nejsou důkazy, tvrdí Páleníkův advokát

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - O tom, že by bývalý šéf Vojenského zpravodajství vydal rozkaz ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase Radky, neexistují podle obhájce Tomáše Sokola žádné důkazy. V závěrečné řeči proto dnes u soudu žádal, aby byl Ondřej Páleník osvobozen.

Podle státních zástupců Vojenské zpravodajství sledovalo na podzim 2012 na základě pokynu tehdejší šéfky premiérova kabinetu Nagyové a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase.

Podle Sokola nejsou důkazy o tom, že by Páleník vydal rozkaz ke sledování. "Poukazoval jsem na to, že všichni svědci, kteří by o tom mohli něco vědět, protože jsou příslušníci Vojenského zpravodajství a měli tu činnost fakticky provádět, kategoricky tvrdí, že žádný takový rozkaz nedostali, a vysvětlují, že dostali rozkaz jiný, který souvisel s informací o bezpečnostní hrozbě v okolí tehdejšího premiéra, v okolí bydliště pana doktora Nečase," řekl advokát.

Pro Páleníka navrhl státní zástupce Rostislav Bajger v pondělí trest 3,5 roku vězení, stejně jako pro Nečasovou. Bajger se mimo jiné odvolával na výpověď ředitele Útvaru zvláštních činností Vladímíra Šibora, který podle něj obhajobu obžalovaných "rozvrátil".

V expertním posudku, který útvar ke kauze zpracoval, je totiž uvedeno, že o sledování šlo. Podle Sokola však lze o přijatelnosti důkazu mít pochybnosti proto, že ho "jeden policejní útvar zpracovával pro druhý".

Témata:  Jana Nagyová vojenské zpravodajství Tomáš Sokol soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy