Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sledování Nečasovy exmanželky Radky? Nejsou důkazy, tvrdí Páleníkův advokát

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - O tom, že by bývalý šéf Vojenského zpravodajství vydal rozkaz ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase Radky, neexistují podle obhájce Tomáše Sokola žádné důkazy. V závěrečné řeči proto dnes u soudu žádal, aby byl Ondřej Páleník osvobozen.

Podle státních zástupců Vojenské zpravodajství sledovalo na podzim 2012 na základě pokynu tehdejší šéfky premiérova kabinetu Nagyové a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase.

Podle Sokola nejsou důkazy o tom, že by Páleník vydal rozkaz ke sledování. "Poukazoval jsem na to, že všichni svědci, kteří by o tom mohli něco vědět, protože jsou příslušníci Vojenského zpravodajství a měli tu činnost fakticky provádět, kategoricky tvrdí, že žádný takový rozkaz nedostali, a vysvětlují, že dostali rozkaz jiný, který souvisel s informací o bezpečnostní hrozbě v okolí tehdejšího premiéra, v okolí bydliště pana doktora Nečase," řekl advokát.

Pro Páleníka navrhl státní zástupce Rostislav Bajger v pondělí trest 3,5 roku vězení, stejně jako pro Nečasovou. Bajger se mimo jiné odvolával na výpověď ředitele Útvaru zvláštních činností Vladímíra Šibora, který podle něj obhajobu obžalovaných "rozvrátil".

V expertním posudku, který útvar ke kauze zpracoval, je totiž uvedeno, že o sledování šlo. Podle Sokola však lze o přijatelnosti důkazu mít pochybnosti proto, že ho "jeden policejní útvar zpracovával pro druhý".

Témata:  Jana Nagyová vojenské zpravodajství Tomáš Sokol soudy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy