reklama

SPD podpoří Radka Vondráčka (ANO) na předsedu Sněmovny. Rozpory zůstávají na počtu místopředsedů Sněmovny, ANO jich chce pět, zatímco SPD chce ponechat současný počet čtyř.

"Akceptujeme požadavek SPD na předsedu hospodářského a bezpečnostního výboru," řekl novinářům předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

O tom, koho SPD navrhne do čela bezpečnostního výboru, zatím Okamura spekulovat nechtěl. On sám to prý ale nebude, protože ho SPD navrhuje na místopředsedu sněmovny. Členové vedení dolní komory nemohou vést sněmovní výbory. „Bavili jsme se o podpoře Radka Vondráčka a my jsme přislíbili podporu panu Okamurovi,“ řekl podle serveru iDnes.cz Faltýnek.

Zástupci ANO také oznámili, že nechtějí zvyšovat současný počet výborů. Původně zaznívaly názory, že by se z výboru pro veřejnou správu mohl vyčlenit samostatný výbor pro elektronizaci státní správy. ANO také chce zvýšit počet místopředsedů Sněmovny o jednoho, Faltýnek to dnes zdůvodnil tím, že se do Sněmovny dostalo devět subjektů, tedy o dva více než v předchozích volbách. SPD ale s takovým návrhem nesouhlasí.

Vondráček dnes také vyjádřil přesvědčení, že se nejpozději do konce příštího týdne podaří ukončit ustavující schůzi Sněmovny, která začne v pondělí. Poté by se Sněmovna měla začít zabývat běžnou agendou. Podle Okamury se zástupci ANO a SPD už na dnešním jednání bavili o tom, kdy by se Sněmovna mohla zabývat rozpočtem na příští rok.