reklama

"Neustále jsme v pozici, že odcházíme do opozice, protože nebyly splněny základní podmínky, ani jsme nebyli vyzváni," uvedl Bělobrádek.

Babiš podle něj další jednání blokuje tím, že trvá na své menšinové vládě a lpí na funkci premiéra. "To podle nás není konstruktivní," podotkl šéf lidovců. Přijatelná by podle něho byla i varianta polopolitické nebo úřednické vlády, která by odstranila nynější pat.

Ačkoli bude ustavující schůze dolní komory už v pondělí, hnutí ANO podle Bělobrádka dosud nepředložilo návrh na uspořádání vedení Sněmovny a jejích výborů. "Považujeme to za velmi zdržující," zdůraznil předseda KDU-ČSL.

Lidovci budou podle předsedy poslaneckého klubu Jana Bartoška chtít po Babišovi, aby sdělil, koho o podporu menšinové vlády požádá. "Není možné si zde hrát na schovávanou, že o někoho opřu důvěru vlády, a potom stejným způsobem mu svěřím, aby mě kontroloval," řekl Bartošek.

Například kontrolní výbor a komise, které dohlížejí na tajné služby, by podle lidovců měla vést opozice. Proto je podle nich těžké říci, zda by v jejich čele měli stát zástupci SPD Tomia Okamury, KSČM nebo i Pirátů, kteří deklarovali ve volbě předsedy Sněmovny podporu kandidátovi ANO Radku Vondráčkovi. "Být jednou nohou v opozici a druhou v koalici je velmi nečitelné," podotkl Bělobrádek. Zatím není jasné, koho KDU-ČSL podpoří do čela Sněmovny. Existuje i možnost, že nikoho.