Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

STAN nepodpoří Vondráčka do čela Sněmovny

Petr Gazdík
Petr Gazdík
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Starostové a nezávislí (STAN) podpoří do funkce předsedy Poslanecké sněmovny kandidáta, který se bude o funkci ucházet proti adeptovi hnutí ANO Radku Vondráčkovi. Představitelé hnutí ANO minulý týden řekli, že o vedení mandátového a imunitního výboru neprojevila žádná strana zájem. STAN je ochotna se toho ujmout.

S ohledem na to, že se žádná strana nehlásí k tomu, aby vedla mandátový a imunitní výbor, navrhují Starostové, že by se funkce mohl ujmout šéf hnutí Petr Gazdík.

"Práce se nebojíme, pokud by byla chuť, my máme výborného předsedu, který by to zvládl, a to je Petr Gazdík, který může stát bezproblémově předsedou mandátového a imunitního výboru," řekl předseda poslanců STAN Jan Farský. Původním plánem STAN bylo získat předsednictví ve výboru pro veřejnou správu.

STAN přišel také s návrhem na změny v počtech členů dalších výborů, přičemž v některých by počet poslanců klesl a v dalších stoupl. Podle současného návrhu by Starostové chyběli v deseti ze 17 výborů. "Tedy více než čtvrt milionu voličů by nemělo zastoupení. Tento návrh dokonce celkově snižuje počet členů výborů, a přesto znamená, že Starostové by měli zastoupení ve 14 ze 17 výborů, což by bylo blíže tomu, jak dopadly volby," uvedl Farský.

Témata:  Starostové a nezávislí Petr Gazdík Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy