Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

11 uchazečů o Hrad bylo vyřazeno z kandidátní listiny

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo vnitra napsalo 11 uchazečům o účast v prezidentských volbách, že nesplňují zákonné podmínky, které již nemohou napravit. Chybí jim podpisy občanů či členů Parlamentu nebo kandidaturu podali pozdě. O vyřazení či přijetí kandidátních listin ministerstvo rozhodne definitivně až 24. listopadu.

Šest z 11 uchazečů nejenže nemá potřebné podpisy, ale nesplnili ani další formální požadavky, neuvedli třeba svůj věk, zaměstnání či bydliště. Jeden z uchazečů také nepřipojil prohlášení kandidáta a dalším chybí zmocněnec. Na odstranění těchto chyb mají čas do 23. listopadu. Doplňovat chybějící podpisy ale již podle ministerstva vnitra nemohou.

Nesplnění zákonné podmínky, kterou již nemohou napravit, vnitro uvedlo o Petru Blahovi, Danielu Felkelovi, Oldřichu Fialovi, Romanu Hladíkovi, Terezii Holovské, Liboru Hrančíkovi, Davidu Chadimovi, Anně Kašné, Martinu Ludačkovi, Karlu Světničkovi a Josefu Tomanovi.

Poslední jmenovaný tvrdil, že ministerstvu vnitra poslal poštou 75.000 podpisů občanů. Vnitro ale uvedlo, že má k dispozici podpisy jen 11 občanů. Holovská dodala jen jeden podpis občana a Hladík 18 podpisů. Jeden poslanec podle vnitra podepsal kandidaturu Fialy, na vnitru ji podal Lukáš Zach.

Do voleb by tak mělo jít devět veřejně známých zájemců o Hrad. Měli by mezi nimi podle dostupných informací být tři kandidáti, kteří mají podporu minimálně 20 poslanců, a to bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig.

Další tři uchazeče navrhla skupina senátorů. Podpisy více než deseti senátorů oznámili bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, lékař a aktivista Marek Hilšer a bývalý premiér Mirek Topolánek. Prezidentskou nominaci s podporou více než 50.000 občanů by měli mít podle dostupných informací zajištěnu současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky prezident ČR EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy