reklama

Komise má 19 členů a každý sněmovní klub v ní má svého zástupce. ANO má osm zástupců, větší kluby po dvou, menší kluby po jednom zástupci.

Dnes ještě komise vyhlásí lhůty pro podávání návrhů na kandidáty na předsedu a místopředsedy Sněmovny a členy mandátového a imunitního výboru. S těmito návrhy při pondělní ustavující schůzi dolní komory seznámí poslance. Lhůta pro podávání návrhů poběží do pondělního podvečera. Vzhledem ke lhůtám stanoveným jednacím řádem se pak poslanci k volbám do funkcí dostanou až ve středu dopoledne.

Volební komise během volebního období zajišťuje volby do sněmovních orgánů. Zajišťuje i volby do dalších funkcí mimo Sněmovnu, o jejichž obsazení rozhodují podle zákona poslanci. Jde například o volbu členů širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu nebo mediálních rad.

Poměrně rušno bylo dnes dopoledne v také hlavním jednacím sálu, v němž už skončila částečná rekonstrukce. Noví poslanci měli při instruktáži možnost seznámit se s tím, jak se obsluhuje hlasovací zařízení.