Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečas přišel k soudu podpořit manželku. V kauze vojenské rozvědky přednesli právníci závěrečné řeči

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Soudkyně Pavla Hájková ve středu 22. listopadu vynese rozsudek v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Obžalovaní dnes přednesli své závěrečné návrhy. Jana Nečasová na rozdíl od dřívějších jednání k soudu přišla, s novináři nemluvila.

Nečasová přišla v doprovodu svého manžela, bývalého premiéra Petra Nečase, svou závěrečnou řeč komentovat nechtěla. V jednací síni byla přibližně půl hodiny.

Podle jejího advokáta Eduarda Bruny ve svém návrhu upozornila na to, že je na tehdejší situaci třeba nahlížet z pohledu roku 2013, a ne roku 2017. "Ona říká, že tehdejší doba byla náročná, že tam byla v určité chvíli, v době toho zásahu, určitá hysterie z její strany. Dnes je opravdu možné se na to dívat optikou 2017, a to má pravdu, to je možné vždycky," řekl Bruna.

"Moje závěrečná řeč byla poměrně jednoduchá, zopakoval jsem, že jsme žádný trestný čin nespáchali a hlavně pan státní zástupce žádné důkazy o naší trestné činnosti nepředložil, takže je to poměrně jednoduché," řekl exšéf rozvědky Ondrej Páleník. Ostatní obžalovaní zpravodajci, Milan Kovanda a Jan Pohůnek, se dnes nijak vyjádřit nechtěli.

Podle obžaloby tehdejší šéfka Nečasova kabinetu Nagyová nechala premiérovu manželku Radku Nečasovou v roce 2012 nezákonně sledovat vojenskými zpravodajci, a to z osobních důvodů. Zpravodajci Páleník, Kovanda a Pohůnek to popírají, tvrdí, že prováděli tzv. kontrasledování kvůli obavám z toho, že Nečasově rodině hrozí nebezpečí.

Témata:  Jana Nagyová vojenské zpravodajství soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy