reklama

Senátní petiční výbor dnes projednával petici, která požaduje zrušení EET. Podobné doporučení již dříve přijal i senátní hospodářský výbor. Senát se bude peticí zabývat na prosincové schůzi.

Hospodářský výbor vládě doporučil, aby projednala "stanovení podmínek pro vyjmutí drobných podnikatelů z EET". Prosadil to senátor ČSSD Pavel Štohl. Navrhoval, aby se stanovila například hranice roční tržby půl milionu korun a aby podnikatelé, kteří by nepřekročili tento obrat, byli z EET vyňati.

Tvůrci petice tvrdí, že EET přinesla podnikatelům nárůst byrokracie, ale šedou ekonomiku výrazně neomezila a zvýšení daňových příjmů nezlepšila s výjimkou restauračních zařízení. Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová kritice oponovala a řekla, že EET podporuje většina podnikatelů. Připustila ale možnost úprav.

Elektronická evidence tržeb začala loni 1. prosince. Třetí fáze má začít 1. března příštího roku a týká se občerstvení nebo farmářských trhů, čtvrtá fáze zahrne řemeslníky a má začít v červnu 2018.