Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romům chybí motivace, aby měli větší zájem o vzdělání, vysvětluje aktivistka

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Ostrava - Organizátorka romských komunit v Ostravě Jolana Šmarhovyčová dnes řekla, že diskriminace romských dětí v českých školách je stejná jako před deseti lety, kdy Evropský soud pro lidská práva odsoudil ČR za to, že přeřazením 18 romských dětí do zvláštních škol porušila jejich právo na vzdělání.

Šmarhovyčová na dnešní mezinárodní konferenci Společně ve škole: další kroky ve vzdělávání Romů v České republice ČTK řekla, že je těžké motivovat romské rodiče, kteří o důležité roli vzdělávání pochybují.

"Romové jsou demotivovaní. Jejich děti ztrácí sny. Vědí, že i když budou vzdělaní, tak najít práci jako Rom není jednoduché," uvedla. Podle ní by byli motivovanější, kdyby měli pocit, že je většinová společnost vnímá více pozitivně.

Spolu s dalšími romskými dobrovolníky se snaží ve vlastní komunitě iniciovat a šířit aktivity, kde by se Romové dověděli více o smyslu vzdělávání. Na druhou stranu by se ale podle ní měli politici jasně distancovat od rasismu a diskriminace a nepodléhat náladám ve společnosti.

Šmarhovyčová poznamenala, že všechny děti by měly mít stejný přístup ke vzdělávání bez ohledu na zájem rodičů. "Jde o práva dítěte. Děti z dětských domovů žádné rodiče nemají a také se vzdělávají," podotkla.

Ve společnosti se často objevuje názor, že Romům na vzdělávání nezáleží. Podle Olgy Kusé z Agentury pro sociální začleňování to tak ale není. Na dnešní konferenci upozornila, že jde o silný stereotyp, který je třeba u většinové společnosti vyvrátit. Není ale zřejmě snadné nalézt způsob, jak to udělat.

Stereotyp a předsudky podle účastníků konference vedou ke vzniku segregovaných škol. "Ředitelé se bojí toho, že když přijde více romských dětí, přestanou tam chodit ostatní děti a ze školy se stane postupně výlučně romská škola, kde se vzdělávají segregovaně," řekla předsedkyně Asociace romských rodičů Žaneta Mirgová.

V České republice žije odhadem 300.000 Romů, tedy přibližně tři procenta populace. V posledním školním roce Romové tvořili v Česku zhruba čtyři procenta žáků, v takzvaných zvláštních školách ale jejich podíl činil skoro 15 procent. Téměř čtvrtina romských chlapců a děvčat také chodila do základní školy, kde většinu jejich spolužáků představovali Romové. Získávají podprůměrné vzdělání, které je odsuzuje k špatně placeným zaměstnáním a k životu v sociálním vyloučení, upozorňují aktivisté.

Témata:  romové školství diskriminace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy