Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Prahy se sjedou protimigrační strany. Le Penová či Wilders budou jednat o spolupráci

Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Foto: Facebook

Praha – V české metropoli se sejdou představitelé evropských protimigračních stran. Budou hledat nový model spolupráce. Strany, které se sjezdu zúčastní, společně tvoří frakci Evropa národů a svobody (ENF) v Evropském parlamentu. Spojuje je skepse vůči evropské integraci, nacionalismus a odpor proti migraci.

Setkání, kterého se zúčastní například šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová a nizozemský odpůrce islámu Geert Wilders, se bude konat v polovině prosince,informoval dnes předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura.

„Bude se mluvit o novém modelu evropské spolupráce - co nejužší spolupráce suverénních zemí bez diktátu Bruselu na základě vzájemné výhodnosti," popsal Okamura akci, na kterou dnes upozornil web Aktuálně.cz.

Vedle Le Penové a Wilderse přijede do Prahy předseda italské Ligy Severu Matteo Salvini a zástupci Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Účast šéfa rakouských Svobodných Heinze-Christiana Stracheho podle Okamury není jistá kvůli jednání o vytvoření vlády. Na konferenci dorazí i zástupci frakce ENF z Rumunska, Polska, Belgie nebo Británie.

Okamurova SPD poukázala na dobré vztahy s podobně orientovanými stranami již dříve. Le Penová například podpořila hnutí před parlamentními volbami, které se v Česku konaly před několika týdny.

Pro akci je rezervován sál s tisícovkou míst a jeho kapacita je již naplněna, uvedl Okamura. Konference bude dvoudenní, začne v pátek 15. prosince. Hlavní program se odehraje v sobotu. Nejprve je v plánu interní jednání frakce ENF. Odpolední část setkání pak bude otevřena pouze pro zvané členy a příznivce stran sdružených v ENF.

Témata:  Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie Marine Le Pen Geert Wilders Národní fronta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy