Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražané si užijí 17. listopad v divokém stylu, na pořádek dohlédnou stovky policistů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Na shromáždění a demonstrace budou 17. listopadu dohlížet stovky policistů, pražským jednotkám vypomohou i další krajská ředitelství. Podle Evy Novakové z pražského magistrátu je na pátek v Praze nahlášeno 24 akcí, z toho devět průvodů. Nejvíce shromáždění bude na Národní třídě. Dalším tradičním místem je Albertov.

"Před chvílí jsme skončili finální instruktáž všech odpovědných pracovníků. Velmi jsem zdůraznil, že se jedná o oslavu Dne boje za svobodu a demokracii, a tak bude také probíhat ten náš dozor nebo dohled nad veřejným pořádkem a nad klidem v Praze. Důraz klademe na to, že problémy budou řešeny pokojnou cestou," řekl ředitel pražských policistů Miloš Trojánek.

Upozornil ale, že pokud dojde k závažnému narušení právních norem, jsou policisté připraveni zakročit. Počet policistů, kteří se bezpečnostního opatření zúčastní, nechtěl Trojánek z taktických důvodů uvést.

Dopravní podnik počítá v souvislosti se 17. listopadem s jedinou uzavírkou na Národní třídě, kde se uskuteční akce Korzo Národní, kterou pořádá studentský spolek Díky, že můžem. Zástupce dopravního podniku Miloš Trnka upozornil i na dlouhodobé přerušení tramvajové dopravy v Nuselském údolí, která by mohla komplikovat dopravu na shromáždění na Albertově. Připomněl, že o víkendu bude přerušen provoz na lince metra C mezi stanicemi Kačerov a Muzeum.

Doplnil, že některé průvody mohou krátkodobě blokovat dopravu v centru. "Bude docházet ke krátkodobému přidržení provozu či změnám v pravidelných linek zejména v centrální části města. Tato opatření budou koordinována tak, aby měla co nejmenší dopad," řekl Trnka. Informace o těchto operativních změnách mohou cestující sledovat na stránkách dopravního podniku, lidé mohou také volat na infolinku společnosti.

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva oslaví studenti tradičně na Albertově. Program, jehož součástí by měly být i různé besedy a debaty o vzdělávání, tam začne před polednem. Naváže na pietní akt u Hlávkovy koleje a v Žitné ulici, jež uctívá památku studenta Jana Opletala, kterého zastřelili v roce 1939 při demonstraci nacisté. Již tradičně vysokoškoláci plánují pietní průvod se svíčkami k pamětní desce na Národní třídě, kam zavítají i někteří politici.

Pochody v centru Prahy chystají jak pravicoví extremisté, tak jejich odpůrci z řad krajní levice. Na Hradčanském náměstí se uskuteční protest proti prezidentu Miloši Zemanovi.

Témata:  Praha 17. listopadu Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy