Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co má moci prezident? Kandidáti prozradili, jaké by měl mít pravomoci

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pravomoci prezidenta jsou dostatečné, a ústavu proto není třeba měnit, shoduje se většina kandidátů na prezidenta republiky. Nesouhlasí tak s dřívějším názorem současného prezidenta Miloše Zemana.

Někteří by přesto dílčí změny přivítali. Navrhují třeba odvolatelnost prezidenta občany, možnost zákonodárné iniciativy hlavy státu nebo zrušení pravomoci zastavit trestní stíhání. Uchazeči o prezidentský post to sdělili v anketě ČTK na dotaz, zda pravomoci prezidenta považují za dostatečné, nebo by je s ohledem na mandát z přímé volby posílili. Zeman na anketu neodpověděl.

Vymezení prezidentských pravomocí v české ústavě označil za dostatečné lékař Marek Hilšer. Poznamenal, že v systému vládnutí parlamentní republiky by posílení prezidentských pravomocí způsobilo nerovnováhu a napětí. "Prezident s přirozenou autoritou může situaci v zemi pozitivně ovlivnit i bez posilování pravomocí," uvedl Hilšer.

O jejich posilování neuvažuje ani exšéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek a akademik Jiří Drahoš, podle kterého je český ústavní systém vyvážený a stačí ho jenom respektovat. "Přímá volba poněkud uvolňuje prezidenta od konkrétních politických stran a přibližuje jej všem občanům. To ale není důvod ke změně pravomocí," poznamenal bývalý předseda Akademie věd.

Podle exvelvyslance ve Francii Pavla Fischera by změna prezidentských pravomocí předpokládala změnu ústavy. Do jejího textu by ale zásadně nezasahoval. "Doba je příliš zjitřená. Změňme raději politický styl," zdůvodnil svůj názor.

Ani prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek by pravomoci hlavy státu nerozšiřoval. Naopak by navrhl zrušení udílení milostí v průběhu trestního stíhání. "Myslím si, že by vždy měl proběhnout soud a být vynesen rozsudek. Teprve poté by měl prezident zvažovat udělení milostí," uvedl.

Podnikatel a textař Michal Horáček také považuje prezidentské pravomoci za dostatečné, problém má ale s odvolatelností prezidenta. Poznamenal, že se změnou na přímou volbu se také změnil postup odvolání prezidenta tak, že hlava státu je nyní podle něj ze své funkce prakticky nesesaditelná. "Jsem pro to, aby občané mohli odvolat prezidenta v referendu, jako je tomu na Slovensku či v Rakousku," podotkl.

Témata:  prezident ČR Michal Horáček Miloš Zeman Jiří Drahoš Marek Hilšer

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy